
Türkiye’de kirada oturan milyonlarca aile bulunuyor. Kiracı sayısının fazla olması; kanunları kiracının menfaatine uygun kılsa da ortaya çoğu zaman ev sahibi-kiracı sorunlarını çıkartıyor.
Her ne kadar yasalar sıkça yenilense de taahhütname-kontrat gibi hukuksal işlemler hem ev sahibi hem de kiracının kafasında daima soru işaretleri oluşturuyor.
Kiracı ile ev sahibi arasında yazılı bir sözleşme olmasada evin elektrik, su, doğal gaz aboneliklerinden birinin kiracı üzerine olması kişiyi kanunlar önünde kiracı yapıyor.
Aynı şekilde krianın banka üzerinden gönderilmesi de aynı şekilde kiracı sıfatını kazanması için yeterli geliyor.
Tahliye için Geçerli Nedenler
Kiracı menfaatini koruyan yasalar gereğiyle kiracının evden çıkarılması için ev sahibinin “çık” demesi yeterli gelmiyor.
Kiracının evden çıkması için yasalarda yer alan tahliye nedenlerinden bir gerekçe sunulması gerekiyor.
Bu gerekçeler; kiracının kirayı ödememesi sonucunda icra takibi, gayrimenkul tadilatı, ev sahibinin eve ihtiyaç duyması, evin el değiştirmesi gibi nedenler olarak sunuluyor.
Kira kontratında yer alan tarihlerde kira ödenmediği vb. durumlarda ev sahibi ihtarda bulunabiliyor. Bir kira yılında iki haklı ihtar alan kiracı için de tahliye durumu söz konusu oluyor.
Bunun yanı sıra imzalanan kira kontratının dolması neticesinde de fuzuli yer işgalinden ötürü kiracıyı tahliye hakkı doğuyor.
İhtarname Sonrası
Sayılan gerekçelerden en az biri gerçekleşiyorsa, sözleşme süresi bitmese bile kiracının yasal olarak evden çıkmaması için hiçbir gerekçe kalmıyor.
Kira sözleşmesinde tahliye taahhüdü dahi bulunsa kiracı ile ev sahibi arasında zaman zaman anlaşmazlıklar yaşanıyor. Bu gibi durumlarda ilk aşama yasal yollara başvurmak oluyor.
Öncelikli olarak gerekli belgeler eşliğinden noter onaylı bir ihtarname ile kiracıya tahliye için süre tanınıyor. Noterden gelen bu ihtarnameyle kiracıya durumun ciddiyeti de sunulmuş oluyor.
Bu süre, durumlara göre değişiklik gösterebiliyor. Kiracı adına çıkan bu ihtarname, sözleşmenin feshedildiğini belirten resmi bir uyarı niteliği taşıyor.
İhtarnamenin kiracıya, tahliye talep edilen tarihten bir ay önce kadar ulaştırılması gerekiyor. Verilen tarihe rağmen evi boşaltmayan kiracıya tahliye davası açılarak “tahliye kararı” çıkartılabiliyor.
Gerekçelere Rağmen Kiracı Çıkmazsa
İhtarnamenin ardından belirtilen süreye rağmen kiracı evden çıkmazsa bu durumda devreye mahkeme giriyor. Mal sahibi, kiracıya “tahliye davası” açabiliyor.
Tahliye davası, kiraya veren kişiden kaynaklanan sebepler ve kiracıdan kaynaklanan sebepler şeklinde ki farklı başlıkla açılıyor.
Kira sözleşmesinin bitmesine rağmen evden çıkmayan kiracılara direkt dava açılırken tahliye taahhüdü imzalayıp olası durumda evden çıkmayan kiracılar için ilk yol, ihtarname süreci oluyor.
Açılan davada şartlar yeniden incelenerek durumun tahliye için uygun olup olmadığına bakılıyor.
Dava sonucunda eğer sözleşme hâlâ devam ediyorsa feshediliyor ve resmî olarak tahliye kararı çıkartılıyor. Sözleşmenin zaten bittiği davalarda direkt olarak tahliye kararı veriliyor.
Ecem
açık dedi
Kira sozlesmesi olmadigi halde okullara 1 ay Kala cik oglum evlenecek demesi ve tehtit etmesi normalmi bu ev sahibi hem devletten vergi kacirmis olmuyomu
Nejla kuş
açık dedi
Kiracım evden taşındı ama anahtarı vermiyor ne yapmam lazım lütven bilgi rica ediyorum sizden ben erzincanda kiralık evim mersinde 1/93 engelli eşimi bırakıp gidemiyorum çaresizim
Ayşegül
açık dedi
Ev sahibi yüzde 80 kira zammı yaptı 800 den 1400 e çıkardı, bizde kabul etmeyince, devletin belirlediği zam üzerinden vermek isteyince, hakkımızı savununca,”sen nekadar yüzsüz bir kadınmıssın”diyerek hakaret etti, ve evde oturmak zorunda degiliz dedi ,ve biz her ay düzenli bir sekilde kira elektrik vs seylerini asla ihmal etmeden ödedik,ve iki çocumla ortada kalamayız, çünki kontrat vs yapmadi artı vergiden kaçıyorlar,yani bu resmen psikolojik baskıdır,ev sahibi ve karısına dava açarsam maddi ve manevi gazminat alabilirmiyim,çünki psikolojikmen çöķtüm
İbrahim
açık dedi
Sayın hocam Merhabalar YouTube’dan size ulaştım tebrik ediyorum yani bu konuda Bilgili ve gerçekten donanımlı birisi olduğunuzu belli Ben eşyalı 1 daire kiraladım fakat kontrat yapmadım elektrik su da ev sahibinin üzerine şimdi ev sahibi kiralık eşyalı kiralık dairenin eşyalarını kendisi daireden çıkardı ve beni de bir ay oldu daireye tutalı Beni de evden çıkarmak istiyor Aksi takdirde elektrik ve suyu kapatacağını söylüyor Benim ne yapmam lazım bu ev sahibi kontrat yapmadığı için suçlu olur mu şikayetçi olsam veyahut Ben Elektrik suyu kapatsa kendi üzerime alma şansım var mı evi sözlü olarak kontrat anlamında şahidim var bana bu daireyi ayarlayan kişi yani daireyi bulmama vesile olan kişi şahit olarak kontrat yerine geçer mi
Durmuş ahi
açık dedi
Benim sorum ev sahibi ben içinde oturduğum evin artışını fazla yapamıyacağı için kızına satıyor evi alan kızıda beni çıkarmak istiyor sözleşme bitmiş durumda beni hemen çıkarta bilirmi
Durmuş ahi
açık dedi
Yukarıda belirtilen hususları göz önünde bulundurarak beni çıkarta bilirmi
Zarazuzu
açık dedi
Üçaydır kira veremedim kira sözlesmesi yenilenmedi evsaybi yapmadı dava haricinde ben yokken evimden eşyalarımı atabilirmi